Fonksiyonel Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti – Septorinoplasti)
Burun; yüzün görünümünde en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle burundaki herhangi bir şekil bozukluğu o kişinin görünümünü çok etkiler. Yüzde yapılan estetik ameliyatların çok büyük çoğunluğu burun estetik ameliyatlarıdır.
Burnun Yapısı
Burun kemik ve kıkırdaktan oluşan bir yapıdır. Kemik ve kıkırdaklar hem burun sırtında hem de burun içinde bulunmaktadır. Burun içindeki kemik ve kıkırdaklar hakkında deviasyon ve burunda et büyümesi kısmında bahsedilmiştir. Estetik ameliyatlarda burun sırtındaki yapılar önemlidir. Çünkü burnun görünümünü daha çok bunlar etkiler. Burun sırtında, üst tarafta alına yakın olarak burun kemiği bulunur. Burun kemiği sağ ve solda birer tane olmak üzere yassı kemiklerdir. Bunlar üst uçlarıyla alın kemiğine, yanlarda üst çene kemiğine tutunurlar. Altta ise burun kıkırdakları bulunur. Burun kıkırdakları burnun alt kısmının ve burun kanatlarının şeklini oluşturur.
Burunda Şekil Bozukluğu Nedenleri
Burundaki şekil bozuklukları genellikle yapısal veya sonradan oluşan darbeler sonucu oluşur. Bazende burun içindeki herhangi bir ameliyatın komplikasyonu olarak burun dışında şekil bozukluğu oluşur. Bu durumda da estetik ameliyatlar gereklidir.
Estetik Ameliyat Ne Zaman Yapılmalıdır
Yapısal olarak gelişen ve hastanın psikolojisini etkilemeyen şekil bozuklukları, eğer burun tıkanıklığı gibi bir şikayette yapmıyorsa düzeltilmesi gerekmez. Ancak hastada burnu ile ilgili olumsuz düşünceler varsa bu durum hastanın sosyal durumunu etkiler. Ayrıca burun içinde de problem varsa bu düzeltilirken dıştaki şekil bozukluğu da düzeltilebilir. Genel olarak estetik ameliyatın yapılması hastanın tercihine bağlıdır.
Ameliyat Nasıl Yapılır:
Yapılacak işlem bir estetik ameliyat olduğu için ameliyat öncesi hastanın değişik açılardan fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar üzerinde, geliştirilen bazı bilgisayar programlarıyla hastanın ameliyat sonrası hali de gösterilebilir. Ancak bunları sadece bir fikir versin diye kullanmak gerekir. Hiçbir zaman hastayı senin burnun böyle olacak şeklinde beklentiye sokmamak gerekir. Hastanında yapılacak işlemin bir ameliyat olduğunun farkında olması gerekir. Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ancak daha çok genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyatta yapılacak işlem burundaki şekil bozukluğuna göre değişir. Burun kanatlarını oluşturan kıkırdaklar, eşit şekilde ve burun kanatlarında çökmeye yol açmayacak şekilde çıkarılır. Diğer kıkırdaklarda da mevcut şekil bozukluğu değerlendirilerek düzeltmeler yapılır. Burun kemiği değişik yerlerden kırılarak şekil bozukluğuna yol açan kısmı çıkarılıp diğer kısımlarına uygun şekil verilir. Küçük çıkıntılar törpülenir. Çıkarılan kıkırdaklar veya bazen kemikler, cerrahın ameliyat sırasındaki kararları doğrultusunda çeşitli yerlere tekrar konarak destek sağlanır. Bazen burun içindeki bölmeyi oluşturan kıkırdak ta destek amacıyla kullanılır. Burnun kendi kıkırdak veya kemiklerinin yeterli veya uygun olmadığı durumlarda vücudun başka bölgelerinden faydalanılabilir. Bu amaçla kulak kıkırdakları, kaburga kıkırdakları veya leğen kemiği kullanılabilir. Amaliyatın sonunda burun içine tampon konur, burun dışına da alçı yapılır. Komplikasyon olmaması halinde hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Burun estetiği yapılırken burun içindeki deviasyon, et büyümesi gibi durumlarda düzeltilebilir.
Ameliyatın Risk ve Komplikasyonları Nelerdir:
Yapılan işlem estetik amaçlı da olsa önemli bir ameliyattır. Bu nedenle her ameliyatta olduğu gibi komplikasyonları olabilir. Üzerinde durulacak en önemli konulardan biri ameliyat sonrasında hastanın tatminidir. Ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin, hastanın psikolojisi ve beklentileri önemlidir. Bu nedenle ameliyat öncesi hastanın beklentileri iyice öğrenilmeli, ameliyat hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Hastanın hayalindeki burnu oluşturmanın hiçte kolay olmadığı belirtilmelidir. Ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek problemler olarak, düzeltilen kemik ve kıkırdaklarda yerinden kayma, burun şeklinin istenildiği gibi verilememiş olması, kanama sayılabilir.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim:
Hastanın ameliyattan sonra dikkat edeceği en önemli konu burnuna ve yüzüne bir darbe almamasıdır. Ameliyat sonrası hasta istediği gibi beslenebilir. Vücudunu yıkayabilir, saçlarını yıkarken de başını geriye atarak alçıya zarar vermemeye çalışmalıdır. Burun içine konan tamponlar 2. ya da 3. günde, alçı da genellikle 1 hafta sonra çıkarılır. Bazen ikinci bir alçı yapmak gerekebilir. Ameliyat sonrası burun sırtında, göz altlarında ve yüzde morarma ve ödem oluşur. Morluklar genellikle 10-15 günde azalır, ödem ise 2-3 haftada önemli kısmı yok olurken tamamen kaybolması 6 ay – 1 sene sürebilir.